Iedereen die de weg op gaat is verplicht te beschikken over een geldig rijbewijs. Rijden zonder rijbewijs kan dan ook grote gevolgen hebben en leiden tot lange en hoge straffen. Daarnaast is ook het rijden onder invloed absoluut verboden. Ook voor rijden onder invloed kun je hoge straffen krijgen, die in sommige gevallen zelfs kunnen oplopen tot gevangenisstraffen. In allebei deze situaties zijn er een aantal dingen die je kunt doen nadat je gesnapt bent. Het belangrijkste, dat toch kan leiden tot wat lagere straffen en minder grote gevolgen, is het nemen van een advocaat.

Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed?

Wanneer je rijdt onder invloed en hiermee wordt gesnapt, of rijdt zonder rijbewijs en hiermee wordt gesnapt, kunnen de gevolgen groot zijn. Bij het onder invloed rijden kun je bijvoorbeeld hoge geldboetes krijgen, maar daarnaast is de kans ook groot dat je rijbewijs wordt ingenomen. Als dit het geval is kan het soms wel jaren duren tot je je rijbewijs terugkrijgt. Vaak moet je zelfs een cursus doen die je volledig zelf bekostigd. Na afronding van de cursus kun je dan je rijbewijs terugkrijgen. In ernstige gevallen kun je zelfs een gevangenisstraf opgelegd krijgen. Als je meerdere keren gesnapt wordt voor het rijden zonder rijbewijs kan het ook zomaar zo zijn dat je geen rijbewijs mag halen voor een aantal jaar.

Waarmee kan een advocaat je helpen?

Een advocaat kan er voor zorgen dat de straffen die je opgelegd krijgt, toch enigszins worden beperkt. Zoals gezegd kun je in hevige situaties zelfs te maken krijgen met een gevangenisstraf. Een advocaat kan dan door de juridische regels dusdanig goed toe te passen goede argumenten naar voren brengen waarom de gevangenisstraf korter zou moeten. Dit kan uiteindelijk ook daadwerkelijk leiden tot een kortere straf. Verder kan een advocaat ook het krijgen van een strafblad voorkomen en de hoogte van de bedragen die je moet betalen verlagen. De straffen kunnen zoals gezegd erg variƫren, maar bij vrijwel iedere soort straf kan de advocaat er voor zorgen dat het in ieder geval wat lager wordt waardoor de gevolgen ook wat minder hoog zijn. Een advocaat kan je helpen in hoger beroep te gaan.