lening groene energie

De politieke overweging om klimaatverandering tegen te gaan heeft geleid tot veel initiatieven omtrent duurzaamheid. Vele banken in Nederland bieden Groen Lenen aan. Groen Lenen is bedoeld om duurzame investeringen in en rondom woningen te stimuleren door het financieren tegen een relatief lage rente. Deze leningen kunnen bijvoorbeeld gebuikt worden voor zonnepanelen, verbetering van de isolatie, een warmtepomp of laadpalen voor elektrische auto`s.

Deze duurzame investeringen brengen een hoop voordelen met zich mee. Zo wordt de woning meer waard en nemen de vaste lasten juist af. Ook is het handig om een duurzaam project te combineren met ander onderhoud. Naast de persoonlijke voordelen, wordt er ook een steentje bijgedragen aan het klimaat. Ook de overheid stimuleert de maatregelen van leningen voor groene energie. Deze lening groene energie gelden zowel voor particulieren als VvE`s en scholen.

lening groene energie

Welke rechten en plichten gelden er voor een Groene Lening?

Voor het aangaan van een Groene Lening verschillende de eisen per bank. Echter zijn de hoofdlijnen hetzelfde. Zo dient de lening enkel gebruikt te worden voor de duurzame investeringen. Om in aanmerking te komen voor de Groene Lening geldt een minimale leeftijd van 18 jaar en varieert de maximale leeftijd tussen de 75 en 79 jaar.

Een Groene Lening is een persoonlijke lening die zich kenmerkt door vastigheid. Zo staat het lage rentetarief vast gedurende de gehele looptijd. Daarnaast liggen de looptijd en maandelijkse termijnen ook vast. De looptijd van de Groene Lening kan verschillen, dit is afhankelijk van de hoogte van de lening. Per bank verschilt de hoogte en de looptijd van de Groene Lening. Bij het aangaan van de Groene Lening wordt er ook gekeken naar de BKR registratie. Indien er leningen open staan hoeft dit geen belemmering te zijn. Zeker niet indien er geen betalingsachterstanden zijn geweest in het verleden.

De Groene Lening brengt ook fiscale voordelen met zich mee. Dit omdat de lening aftrekbaar is van de belasting. Daarnaast bestaat de kans dat je subsidie kan krijgen voor je duurzame investering. De meeste banken hebben hier adviseurs voor beschikbaar.