Reviews

Gelukkig kon Joris Luyendijk zijn onkosten inbrengen

Geplaatst: 23-03-2015
Door: Jan Willems
Op de keper beschouwd is het met veel poeha aangekondigde relaas van Joris Luyendijk over zijn verblijf in de Londense City maar een saai boek geworden: er wordt niet eens een moord gepleegd! Natuurlijk wilde Luyendijk geen misdaadverhaal schrijven, gewoon een zedenschets.

Wat schuilt er achter de cijfers over criminele kut-Marokkanen?

Geplaatst: 08-02-2015
Door: Jan Willems
‘Er is geen twijfel mogelijk: onze ‘Marokkanen’ blijken in Marokko Nederlanders te zijn! Vanaf de terrassen en via gesprekken met Marokkaanse gasten neem ik waar hoe de vakantiegangers elkaar per emigratieland opzoeken. Ze herkennen hun eigen nationaliteit. 

Politie en allochtonen: gekookte kikkers?*

Geplaatst: 29-09-2014
Door: Antoinette Verhage
Politie en multiculturaliteit, en de uitdagingen die deze combinatie met zich meebrengt, komen in politieonderzoek steeds vaker aan bod. Zeker in Angelsaksische literatuur, waar zelfs nieuwe benamingen zijn ontstaan, zoals ‘multicultural law enforcement’ of ‘policing in a multicultural setting’.

Schaamteloze diamanthandel

Geplaatst op: 20-08-2014
Door: Jan Willems
In duistere tijden sloegen Antwerpse diamantairs op de vlucht voor de bloeddorstige Spaanse Inquisitie richting Amsterdam dat zo een centrum werd voor de bewerking en de handel in de peperdure steentjes. Vele, vele jaren later volgde de heropstanding van Antwerpen, dat vandaag de dag weerom een wereldcentrum van de diamant is.

De traumatische binnenkant van het politiewerk

Geplaatst: 13 januari 2014
Door: Marion Brepoels
Politiemedewerkers komen in hun werk veel leed tegen. Iedereen zal dit beamen. Zelfdodingen, gruwelijke ernstige misdrijven, overvallen, kindermisbruik en afschuwelijke verkeersongevallen met dodelijke slachtoffers zijn daarbij geen uitzondering.

De witwasserette van de Nederlandse klompenmaffia

Geplaatst op 8-12-2013

Door: Jan Willems

“De zoon van een Amsterdamse aardappelhandelaar had het gemaakt. Hij was gevormd door een flitscarrière in de Londense bankwereld, waarna hij zijn in loondienst vergaarde kapitaal kien investeerde. Vervolgens kon hij zich gehuld in op maat gesneden Borelli-pakken onderdompelen in de wereld van de happy few.

Spionnennest Brussel

Geplaatst op 7 okt. 2013

Door: Jan Willems

‘Een voetgangerstunnel onder de snelweg in Nederweert, Nederlands-Limburg, witte tegels tegen de wanden, schel licht uit tl-lampen. Daar gaat Michiels, brave Belgische ambtenaar bij Buitenlandse Zaken, met in zijn rechterhand de boekentas vol confidentiële informatie.

Misdaad van vader op zoon?

Door: redactie Crimelink
Geplaatst op 21-08-2013

Heb je een grotere kans om crimineel te worden als je ouders ook crimineel waren? Als je gezegden zoals ‘de appel valt niet ver van de boom’ en ‘zo vader, zo zoon’ moet geloven, is dat inderdaad het geval.

Marokkaanse jongens zoeken status bij elkaar

Door: Joost van der Wegen
De dood van een grensrechter wakkerde een discussie aan over het disfunctioneren van Marokkaanse jongens in de samenleving. Sociaal psycholoog Barbara Schouten sprak niet over ze, maar mét ze.