Reviews

De traumatische binnenkant van het politiewerk

Geplaatst: 13 januari 2014
Door: Marion Brepoels
Politiemedewerkers komen in hun werk veel leed tegen. Iedereen zal dit beamen. Zelfdodingen, gruwelijke ernstige misdrijven, overvallen, kindermisbruik en afschuwelijke verkeersongevallen met dodelijke slachtoffers zijn daarbij geen uitzondering.

De witwasserette van de Nederlandse klompenmaffia

Geplaatst op 8-12-2013

Door: Jan Willems

“De zoon van een Amsterdamse aardappelhandelaar had het gemaakt. Hij was gevormd door een flitscarrière in de Londense bankwereld, waarna hij zijn in loondienst vergaarde kapitaal kien investeerde. Vervolgens kon hij zich gehuld in op maat gesneden Borelli-pakken onderdompelen in de wereld van de happy few.

Spionnennest Brussel

Geplaatst op 7 okt. 2013

Door: Jan Willems

‘Een voetgangerstunnel onder de snelweg in Nederweert, Nederlands-Limburg, witte tegels tegen de wanden, schel licht uit tl-lampen. Daar gaat Michiels, brave Belgische ambtenaar bij Buitenlandse Zaken, met in zijn rechterhand de boekentas vol confidentiële informatie.

Misdaad van vader op zoon?

Door: redactie Crimelink
Geplaatst op 21-08-2013

Heb je een grotere kans om crimineel te worden als je ouders ook crimineel waren? Als je gezegden zoals ‘de appel valt niet ver van de boom’ en ‘zo vader, zo zoon’ moet geloven, is dat inderdaad het geval.

Marokkaanse jongens zoeken status bij elkaar

Door: Joost van der Wegen
De dood van een grensrechter wakkerde een discussie aan over het disfunctioneren van Marokkaanse jongens in de samenleving. Sociaal psycholoog Barbara Schouten sprak niet over ze, maar mét ze.

Kubrick’s ‘The Killing’: film noir van de hand van de meester

Door: Joost van der Wegen


Quentin Tarantino liet zich inspireren door de misdaadklassieker ‘The Killing’ van Stanley Kubrick uit 1957. Voor ‘Reservoir Dogs’ filmde hij één scène steeds vanuit het perspectief van een andere hoofdpersoon.

West Side Story komt opnieuw tot leven, Nathalie Wood niet

Door: Joost van der Wegen
Het is een van de meest tot de verbeelding sprekende mysteries uit de geschiedenis van Hollywood. De dood van West Side Story-actrice Natalie Wood, in de nacht van 28 november 1981, op Santa Catalina Island.

Strafrechtelijke dwalingen in de VS

Door: Marion Brepoels (illustratie: Robin Vinck)
Het ergste wat het strafrecht kan overkomen is het veroordelen van een onschuldige. Dit is niet enkel funest voor de betrokkene, maar vooral voor het vertrouwen in de hele onderneming van het strafrecht.

´Rundskop´, dit weekend op Film1

Door:Joost van der Wegen
Meeslepende misdaadfilm over hormonenmaffia


Rundskop is gebaseerd op de moord op Karel van Noppen, een Belgische veearts die tot taak had om boeren te controleren op het gebruik van hormonen voor het vetmesten van hun vee. Op 20 februari 1995 werd hij voor zijn huis met drie kogels om het leven gebracht, nadat hij eerdere dreigementen om verdenkingen niet naar buiten te brengen, had genegeerd.

De praktijk van witwassen in België

Door: Antoinette Verhage


Witwassen en andere vormen van financieel-economische criminaliteit zijn geen dagelijkse kost voor veel politiemensen en de kennis over dit thema is nog erg beperkt. Vandaar dat er nood is aan concrete en vooral toegankelijke informatie voor mensen die in hun dagelijkse praktijk met dit soort misdrijven geconfronteerd kunnen worden. Naar de praktijk toe is het ook een belangrijke manier om de drempelvrees wat te verlagen.