Publicaties

Jack the Ripper anno 2014 eindelijk ontmaskerd?

Geplaatst: 15-09-2014
Door: Ilse van Leiden

In 1888 wordt Londen opgeschrikt door een reeks gewelddadige moorden. De slachtoffers zijn prostituees. Vijf moorden vinden in een korte tijdsspanne van ruim twee maanden en op loopafstand van elkaar plaats in East End Londen. De details zijn even gruwelijk als (gedragskundig) interessant. Behalve dat er door de dader veel geweld werd toegepast, waren er bij enkele slachtoffers organen uit het lichaam verwijderd.

Dierenpolitie: ook zicht op huiselijk geweld

Geplaatst op: 04-03-2014
Door: Manon Hardeman

Rond het einde van 2011 zijn er veel veranderingen doorgevoerd wat betreft de opsporing en handhaving van dierenleed. In korte tijd is de dierenpolitie geïntroduceerd en zij hebben een belangrijke rol gekregen in de opsporing en handhaving. Inmiddels is de functie van ‘dierenagent’ weer afgeschaft en omgezet in een taakaccent.

Serieplegers in Nederland: je moet wel kijken om ze te zien

Geplaatst op 16-10-2013

Door: Ilse van Leiden & Anton van Wijk


Heeft Patrick S. nog meer slachtoffers gemaakt? En is Frank R. een serieverkrachter? Bij beide actuele zaken is sprake van een patroon in de delicten. Patrick S. is in eerste aanleg tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op Farida Zargar en de dood van Nanda Kerklaan. In de woning van Patrick S. werden spullen aangetroffen die vermoedelijk niet aan hem toebehoren waaronder haarlokken, nagels, telefoons en sieraden.

NVC-congres 2013

Door: David Stam
Afgelopen maand op donderdag 13 en vrijdag 14 juni vond weer het jaarlijkse criminologiecongres plaats in Leiden. Omdat de afzonderlijke workshopthema’s al staan beschreven in het programma hierbij een kort verslag van de plenaire lezingen.

Haken & ogen bij elektronische detentie

Geplaatst op 21-05-2013
Tekst: David Pieter Stam

 

Zoals aangekondigd zal het kabinet dit jaar een groot aantal gevangenissen sluiten, zullen veel gedetineerden met hun tweeën op een cel terecht komen en zal er een uitbreiding komen van de Elektronische Detentie(ED), met daarbij het voornemen dat elektronisch gedetineerden ook zullen gaan werken.

Partners in crime

Door: David Pieter Stam
Donderdag 17 januari jl. organiseerde congresbureau Medilex de studiemiddag 'Geboeide schakels' over de huidige stand van zaken en de verbeterpunten in de ketensamenwerking tijdens en na detentie. 

Drugstoerisme in La Paz, Bolivia (2)

Geplaatst op: 30 oktober 2012
Tekst: David Pieter Stam

Terug in het hostel kwam ik de volgende ochtend rond elf uur mijn bed uit zodat ik nog voor 12 uur het inclusief-ontbijtje mee kon pakken. Ik kwam aan in de bar waar ik wat broodjes met jam en een kop thee pakte en ik ging aan een hoge tafel zitten waar al wat anderen zaten.

Drugstoerisme in La Paz, Bolivia (1)


Geplaatst op 16-09-2012
Tekst: David Pieter Stam


Na talloze jaren middelbare school, universiteit of gewoon een saaie baan waar je op uitgekeken bent, kan het een goed idee zijn om een tijd te gaan reizen. Om een andere cultuur en taal te leren kennen, om na te denken over de toekomst of gewoon om uit te rusten. Misschien willen pa en ma zelfs een flinke financiële bijdrage leveren aan deze horizonverbredende ervaring. Reizen is de beste manier om in een korte tijd een hoop verschillende ruimdenkende en vriendelijke mensen te ontmoeten.

Groepsgeweld bij studenten en voetbalsupporters (2)

Door: David Pieter Stam
Bij zowel studentenverenigingen als voetbalsupportersclubs is het zo dat er sprake is van een eigen plek. Zo hebben studentenverenigingen een eigen sociëteit die ze verdedigen en waar ze regelmatig samenkomen, en veel ‘supporters’-verenigingen hebben een spelershome waarin ze voor of na de wedstrijd samenkomen en die soms wordt aangevallen door supporters van andere clubs.

Sport is niets voor dieren

Door: Janine Janssen
Van alle dieren is de mens de enige soort die sport bedrijft. Middas Dekkers, de leukste biologieleraar van Nederland, verwoordt dat in Lichamelijke oefening (2006) als volgt: ‘…als regel sport een dier niet. Het is wijzer. In medailles is hooguit een ekster geïnteresseerd en eer kun je niet eten. Sport is een dier gewoon te link. Ook als het jong is.