Yildiz

Nikkelen Nelis

Geplaatst op: 20-01-2009

Wat is het geheim van een goeie crimineel? Die vraag legde een docent bij het onderdeel ‘Dader- en slachtoffergedrag’ aan ons voor.

We moesten allemaal het antwoord op een briefje schrijven, en het is niet verrassend dat de meesten het over ‘winst maken’ en ‘macht’ hadden. De docent was triomfantelijk: “Vrijheid”, zei-die. “Op vrije voeten blijven en in leven blijven”.

Crimikunde

Geplaatst op: 05-01-2009

Er is één boek binnen de politie dat je nooit in onze Mediatheek gaat vinden. Het is ook eigenlijk helemaal geen boek maar een Wiki, met een heel speciale inhoud. Ze noemen het ‘de kroonjuwelen’.

Als je dat in het illegale circuit zou brengen loop je in één keer helemaal binnen.

ff undercover

Geplaatst op: 18-12-2008

Ben een paar weken weg geweest. Voor mezelf ook een verrassing kun je wel zeggen. Kort nadat ik m’n laatste blog schreef kreeg ik een belletje van ‘WOD’, dat is de undercover-eenheid.

Of ik “in principe” bereid zou zijn mee te werken aan een kortlopende operatie. Er was geen risico, ik hoefde niet te ver van huis, en het zou goed staan in mijn portfolio.
Lang heb ik niet nagedacht.

Wijkpolitie

Geplaatst op: 08-10-2008

Werken in de wijk zal nooit echt mijn passie worden – te alledaags, teveel geneuzel met lastige jeugd en gezinnen met huwelijksproblemen. Policing the Mad & the Sad laat ik graag aan mijn gewaardeerde collega’s in het blauw over.

Voor mij biedt policing the Bad meer uitdagingen.

Het wordt anders wanneer we vanuit de recherche zelf de wijk in gaan. Op de Academie leren ze ons dat All Organized Crime is Glocal – er zit vrijwel altijd een internationale/globale, maar ook een lokale component aan georganiseerde criminaliteit.

Moppencultuur

Geplaatst op: 09-09-2008

Drie studenten van de AIVD-opleiding moeten afstuderen. Bij hun eindexamen worden ze in een kamertje gebriefd. De instructeur zegt tegen de eerste student: “neem dit pistool en ga de kamer hiernaast binnen. Ik wil dat je de eerste persoon die je daar aantreft dood schiet. Als je dat niet doet, kun je niet afstuderen.”

De man pakt het pistool aan, gaat de kamer binnen en treft daar zijn vrouw. Hij gaat terug naar de instructeur, gooit het pistool op de grond en zegt: “Dit kan ik niet”.

Tracing Narcotics

Geplaatst op: 05-09-2008

Deze week voor het eerst een eigen analyse gedaan: je leert immers het best van hands-on training, en ik vind die forensisch-technische stuff wel wat. Het ging om een trace analysis op basis van de chemische en genetische samenstelling van verdovende middelen.

Klinkt ingewikkeld, maar het is feitelijk een lab on a chip instrument: je brengt het monster bij de sensor in, waarna dat ding binnen twee minuten een mailtje met gedetailleerde analyse aan je verstuurt. Die gegevens passen weer naadloos in ons generieke analyseprogramma Discovery.Een kind kan dat wasje draaien.

Mijn liquidatie

Geplaatst op: 27-08-2008

Ik ben koud gemaakt, lek geschoten, geliquideerd! Het kwam zelfs op het nieuws. Nou ja, mijn collega’s nemen het ernstiger op dan ikzelf, maar gek is het wel.

Je weet dat ik af en toe diensten draai in het Virtuele Politiebureau (VPb), net zoals de meeste jongere collega’s. Dat zijn best leuke klussen: VPb is een prima manier om met mensen in contact te komen die normaal nooit een bureau binnen zouden lopen.

Waseggie?

Geplaatst op: 22-08-2008

Gisteren weer eens met het opvangteam een dienstje gedraaid. Dat is de ploeg waar alle normale aangiften in behandeling worden genomen die direct speurwerk vereisen. Bijvoorbeeld een heterdaadje dat zich aan het bureau meldt.

De Opvang gaat dan meteen op signalement zoeken, camerabeelden checken, DNA-sporen afnemen bij fysiek contact met de dader, etc. Grotendeels routinewerk dus, maar wel bere-belangrijk, want je kunt een zaak in die eerste uren maken of breken door je basisrecherchewerk goed of slecht te doen.

GoogleMyStuff©

Geplaatst op: 10-08-2008

Vorige week was ik op bezoek bij een docent om een boek op te halen. Geen digibook dus, maar nog zo'n ouderwets papieren exemplaar uit de jaren negentig dat nooit is geconverteerd, namelijk zijn proefschrift. Wel sneu voor die man.

Laat ik hem Anton noemen. Anton is best OK. Het is wel een gadgetmannetje, beetje
neomaterialistisch, en met zijn salaris kan-ie zich leuke spullen veroorloven.

Recherche 2018 #3

Geplaatst op: 08-07-2008

Deze week stond in de ReKu de ‘SOC’ op het programma: Serious Organised Crime. Dat gaat natuurlijk weer met veel afkortingen, anders zou het geen politie zijn. Ik maak nog wel eens een lijstje met politieafkortingen, zodat iedereen het nog kan volgen.

Die afko’s dienen ook als incrowd detector: wie ze gebruikt hoort er kennelijk bij en is te vertrouwen. Maar dat zal in ieder vak wel zo zijn.

Yildiz

Zati Yildiz is een fictief alter ego van Peter Klerks, student Recherchekunde in het jaar 2018

Yildiz